Trainer en coach Dementie

Je bent nu DEMENTIE-EXPERT!

Play Video

Over de opleiding Trainer & Coach Dementie (02:20 min)

Inhoudsopgave

    Over de trainer en coach Dementie

    Tijdens mijn werk in tehuizen, kreeg ik regelmatig de vraag van leiding en verzorgenden: Hoe kunnen we mensen in ons team opleiden om dit zelf verder op te pakken en collega’s, familie, etc. te helpen met wat we van jou hebben geleerd?

    ‘We zijn heel blij met de vooruitgang die we boeken en de hogere kwaliteit van zorg die we leveren nadat jij bij ons bent geweest voor begeleiding. Maar na een tijdje zakt het een beetje weg, of zijn er nieuwe collega’s en merken dat we dan weer terugvallen in ons oude patroon. Terwijl we al eerder hebben ervaren dat het echt anders kan. We willen graag zelf steeds betere zorg leveren en die opgaande lijn vasthouden. Hoe doen we dat?'

    Zo is het idee ontstaan van de trainer coachopleiding, met als doel dat een organisatie voldoende kennis over dementie heeft en zelfstandig (nieuwe) teamleden, familie en vrijwilligers kan assisteren bij het ondersteunen van hun bewoners.

    Het doel van mijn werk is om alle betrokkenen in een tehuis te assisteren hoe zij mensen met dementie zo goed mogelijk terzijde kunnen staan. Daarnaast, even belangrijk, hoe is de onderlinge samenwerking met het team, voelen zij zich gehoord door de leiding, is men tevreden over de contacten met familieleden, enzovoort. Kortom, hoe kan een team zo prettig mogelijk draaien en de cliënten op een goede en vriendelijke manier ondersteunen.

    Trainer- en coach Dementie is het vervolg op de verdieping Dementie. Tijdens dit 3de niveau van de opleiding word je begeleid op een professionele, vertrouwde en prettige manier door Karin Kuhlmann van Konvida.

    Meld je aan voor deze opleiding via onderstaand formulier.

    Wat leer je?

    Tijdens de basis leerde je voor het eerst kennismaken met wat ‘kijken’ is naar mensen met dementie. Vervolgens leerde je in de verdieping om, naast nog beter te kijken, ook je eigen houding en gedrag hierop af te stemmen waardoor de zorg beter en comfortabeler wordt voor iedereen.

    Deze kennis en vaardigheden heb je zelf ervaren en op dit 3de niveau van de opleiding leer je dit ook aan anderen uit te dragen, over te dragen door mensen te begeleiden. Het gaat om alle “betrokkenen” rondom de cliënt, dus collega’s, familieleden, vrijwilligers, etc.

    Je leert de ziens- en werkwijze uit te dragen aan anderen en die verder te verbeteren. Verbeteringen kunnen alleen plaatsvinden als iedereen begrijpt waarom we iets doen en hoe dit past in het gezamenlijke doel. Communicatieve vaardigheden en het geven van feedback zijn daarom net zo belangrijk als de inhoudelijke kennis. We werken hier dan ook uitgebreid aan in deze opleiding, zodat je later problemen of wrijving kunt signaleren en goed bespreekbaar kunt maken. Je bent alert of het team hetzelfde doel voor ogen houdt en je hebt contacten met de leiding over de zorgverlening.

    Wat kun je na de trainer- en coach Dementie?

    Je bent een ware specialist in dementie. Je kunt de geleerde visie en werkwijze van de basis en verdieping aan anderen uitdragen. Je neemt actief deel aan het verbeteren van de kwaliteit in de organisatie.

    Voor wie

    De cursist heeft zowel de 'Basis Dementie' als de 'Verdieping Dementie' afgerond. Met alle cursisten wordt voorafgaand aan de opleiding een intakegesprek gehouden om de persoonlijke leerdoelen te bespreken.

    Praktische informatie

    Het is nodig dat het geleerde in de praktijk geoefend wordt; als u niet werkt in een verzorgingshuis volstaat een stageplek ook.
    Voorafgaand is er een intakegesprek over je reden om mee te doen, je persoonlijke wensen en leerdoelen en is er afstemming over de planning.

    De opleiding bestaat uit een groot aantal contactmomenten verspreid over 3 jaar met de nadruk op het 1ste jaar. In dat eerste jaar leer je over trainen en coachen en het tweede en derde jaar breng je het steeds zelfstandiger in de praktijk.

    De individuele begeleiding in de praktijk vindt plaats in de het verpleeghuis waar de cursist werkzaam is (of stage loopt) en gebeurt onder persoonlijke begeleiding van Karin.

    Groepsgrootte: De bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepjes tot maximaal 4 personen. De praktijk is individueel. Persoonlijke aandacht en begeleiding staan centraal, zodat we echt kunnen werken aan je persoonlijke uitdagingen, die per cursist verschillen.

    Duur van de opleiding:
    1 jaar met een verplichte praktijkbegeleiding gedurende 2 jaar.

    Het eerste jaar is als volgt ingedeeld:
    4 x expertbijeenkomsten
    6 x intervisie (digitaal)
    8 x onderhoudsmoment
    4 x praktijkbegeleiding
    1 x medewerkersbijeenkomst
    1 x familiebijeenkomst

    De studiebelasting voor jou is ca. 60 uur in het eerste jaar, ervan uitgaande dat je werkzaam bent als coach en het geleerde in de praktijk kunt brengen.

    Het tweede en het derde jaar:
    Tijdens deze periode ben je natuurlijk ook al bezig met jouw werk als ‘Konvida dementie-deskundige’. We richten ons op het opdoen van nog meer praktijkervaring in het trainen en coachen. Je gaat steeds zelfstandiger werken en door het opdoen van ervaring loop je tegen nieuwe vraagstukken aan die we vervolgens samen bespreken. Deze intervisie wordt in het tweede jaar 6 maal en het derde jaar 4 maal gepland. De inhoud van de gesprekken verandert, omdat jij steeds meer zelfstandig de 'Trainer coach Dementie' wordt.

    Meer informatie en/of aanmelden

    Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier of deze gebruiken om een vraag te stellen. Mocht je telefonisch contact willen, vermeld dan je telefoonnummer of bel met Karin Kuhlmann +31 (0)6 44 572 112.

      Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

      Scroll naar boven