Basis Dementie

kennismaking met een andere manier van kijken

Play Video

Wat leer je in de basisopleiding dementie (01:34 min)

Inhoudsopgave

    Over de basis

    De cursist richt zich tijdens de opleiding basis Dementie met name op zichzelf en doet kennis en vaardigheden op door beter te leren kijken. Dat wil zeggen je leert voor het eerst écht zien dat iemand met dementie in een andere belevingswereld zit en ervaart hoe jij hierop het beste kunt aansluiten.

    Wellicht heb jij al veel ervaring in het omgaan met jullie bewoners, maar je zult zien dat deze manier van kijken anders is! Op dit niveau leer je beter te kijken naar mensen met dementie dat wil zeggen je leert deze kennis te verkrijgen en op een natuurlijke wijze je werk te doen. Je krijgt ondersteuning bij het beter begeleiden van de bewoner. Ook voor jou wordt het prettiger.

    Tijdens de opleiding word je op een professionele, vertrouwde en prettige manier begeleid door Karin Kuhlmann van Konvida.

    Meld je aan voor deze opleiding via onderstaand formulier.

    Wat leer je?

    De basis van deze dementie-opleiding bestaat uit meer kennis opdoen over dementie en het verder ontwikkelen van het invoelvermogen, zodat je weet dat je in een andere wereld huist en de mens laat zijn in zijn wereld.

    De cursist zal voor het eerst kennismaken met een bepaalde manier van ‘kijken’ naar mensen met dementie. Onderdeel van de lessen is dat jezelf ervaart in de praktijk, onder begeleiding van Karin, hoe je het kijken kunt verbeteren. We leren te zien wat die ene cliënt mogelijk beleeft, maar ook wat de cursist zelf ervaart in contact met de cliënt.

    Dit doen we onder meer door te kijken naar vele filmfragmenten en het bespreken hiervan. We gaan er niet alleen over praten, want écht kijken naar mensen die leven in hun andere wereld kan je natuurlijk alleen beleven wanneer de leerling persoonlijke begeleiding krijgt in het verpleeghuis waar hij/zij werkzaam is.
    Onder andere: waarom is goed kijken noodzakelijk, maar ook ervaren we meteen dat het begeleiden van mensen met dementie beter kan.

    Wat kun je na de basis Dementie?

    De cursist richt zich tijdens deze opleiding met name op zichzelf en doet kennis en vaardigheden op door beter te leren kijken.

    De basis Dementie is naast het opdoen van kennis ook zeer praktisch van aard. Er wordt op een beeldende en interactieve wijze lesgegeven. Het geleerde kan meteen in de praktijk worden geoefend. De cursist heeft meer inzicht gekregen in de belevingswereld van een bewoner met dementie en kan daardoor nog beter voor hem/haar zorgen. Je doorziet meer, het werk wordt rustiger en plezieriger.

    Met de basis bereid je je ook voor op de Verdieping Dementie.

    Voor wie

    Een vooropleiding is niet vereist; het is vooral belangrijk dat de cursist gemotiveerd is.

    Praktische informatie

    Het is nodig dat het geleerde in de praktijk geoefend wordt; als u niet werkt in een verzorgingshuis volstaat een stageplek ook.
    Voorafgaand is er onder begeleiding van Karin contact over je reden om mee te doen en de planning.

    De opleiding bestaat uit 2 bijeenkomsten gehouden op een centrale locatie in het land en 2 uur praktijk. De individuele begeleiding in de praktijk vindt plaats in de het verpleeghuis waar de cursist werkzaam is (of stage loopt) en gebeurt onder persoonlijke begeleiding van Karin.

    Groepsgrootte: De bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepjes tot maximaal 10 personen en het 'kijken in de praktijk' zal plaatsvinden op individuele basis samen met Karin.

    Duur van de opleiding:

    • De meeste klanten kiezen ervoor deze opleidingsuren van de Basis Dementie te verdelen over een periode van circa 3 weken.
    • Een andere doorlooptijd van de opleiding is in overleg altijd mogelijk.
    • De studiebelasting voor jou is ca. 12 uur.

    Kostenindicatie:
    De kosten voor de opleiding zijn o.a. afhankelijk van groepsgrootte en de locatie. Bij een groepsgrootte van 10 personen ‘in company’ moet u rekenen op minimaal € 500,- per persoon exclusief btw.

    Bij de startbijeenkomst nemen we je mee in de achtergronden van Dementie aan de hand van praktijkvoorbeelden. Het wordt concreet wat “echt leren kijken inhoudt”. Dat doen we aan de hand van filmfragmenten en uitgelegde situaties.

    De volgende stap is 'kijken in de praktijk', waardoor je zelf ervaart wat echt leren kijken voor jou kan opleveren. Je wordt bewuster van de beleving van de mensen met dementie en je eigen invloed op hen.

    In deze periode is er 1 uur gereserveerd om praktijksituaties met Karin op individuele basis te bespreken. Dit noemen we intervisie.
    Als je zelf vragen hebt over cliënten, dan kun je die uiteraard ook stellen tijdens de bijeenkomsten of het 'kijken in de praktijk'. Karin denkt dan met je mee en geeft je advies over jouw rol en legt de relatie met het “echt leren kijken" naar mensen met dementie. Hierdoor ontstaat ook interactie met andere cursisten en hoor je waar anderen in de praktijk tegenaan lopen.

    Bij de eindbijeenkomst kijken we terug op het geleerde en delen ook de praktijkervaringen van anderen. Samen bespreken we hoe we hier nog beter mee om kunnen gaan en ons steeds bewust zijn van ons handelen. Daarnaast gaan we verder met nieuwe praktijksituaties aan de hand van filmfragmenten en nemen we die samen door.

    Aan het eind krijg je een certificaat van deelname.

    Meer informatie en/of aanmelden

    Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier of deze gebruiken om een vraag te stellen. Mocht je telefonisch contact willen, vermeld dan je telefoonnummer of bel met Karin Kuhlmann +31 (0)6 44 572 112.

      Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

      Scroll naar boven