Praktische training 'Dementie'

Deze training vindt plaats in uw organisatie

Inhoudsopgave

    Training ‘Dementie’

    Konvida biedt een zeer praktische training voor teams binnen de zorginstelling, voor vrijwilligers, en overige organisaties.

    Teams

    Je leert direct in de praktijk écht kijken naar mensen met dementie. Dat wil zeggen je leert voor het eerst écht zien dat iemand met dementie in een andere belevingswereld zit en ervaart hoe jij hierop het beste kunt aansluiten.

    De weg naar betere zorg
    Om te weten waar je naartoe gaat, is het belangrijk om te weten waar je vandaan komt. Daarom begint Karin altijd met het voeren van gesprekken om erachter te komen waar men tegenaan loopt. Vaak blijkt dat iedereen eigenlijk wel hetzelfde wil, maar niet de vaardigheden of kennis heeft om goed met de individuele behoeftes van de bewoners om te kunnen gaan. Vanuit de gesprekken zetten we de verdere koers uit. Hierin is aandacht voor een aantal onderwerpen:

    Kennis
    Bijna iedereen in de zorg heeft de oprechte intentie om goede zorg te bieden. Is het dan niet belangrijk dat iedereen weet welke zorg past bij deze kwetsbare groep mensen? Het dementerende brein is een slecht in kaart gebracht gebied met veel misleidende aanwijzingen en doodlopende paden. Om echt goede zorg te kunnen bieden, moet iedereen weten wat dementie is en begrijpen hoe een dementerende oudere de wereld beschouwt. In kennisbijeenkomsten vertelt Karin meer over het effect van dementie op de hersenen en welke invloed dat heeft op iemands ‘zijn’.

    Persoonlijke uitdagingen
    Iedereen loopt tijdens het werk tegen zijn of haar persoonlijke blokkades en problemen aan. Deze zijn voor iedereen anders. Een verzorgende lukt het maar niet een boze bewoner onder de douche te zetten. Of hoe vangen we een bewoner op die ruziet met de medebewoners?

    In kleine groepjes (maximaal 8 personen) gaan we dit soort obstakels in de praktijk aanpakken. Dit is heel concreet en leidt onmiddellijk tot verbetering. Het laat je meteen zien dat wanneer je met een andere blik en een andere aanpak een situatie instapt, het resultaat ook direct anders is. Het doel is: van elkaar leren en zoeken naar verbinding, maar ondertussen ook zelf groeien in je werk en je individuele vaardigheden vergroten. Het uitgangspunt is een veilige werkomgeving waarin je mag leren door fouten te maken of kwetsbaar te zijn.

    Doel of aanleiding

    Deze training van Konvida helpt de zorg voor mensen met dementie te verbeteren:

    • Het team wil hulp bij de zorg van een specifieke cliënt, waar ze geen raad mee weten.
    • Het team wil meer kennis over dementie, om dit vervolgens zelfstandig op te kunnen pakken.
    • De samenwerking in een team verbeteren, beter op 1 lijn zitten.
    • Het team wil beter kunnen communiceren met mantelzorgers en familieleden.

    In welke vorm

    De hulp van Konvida kan in de vorm van:

    • Basistraining ‘Aandacht voor dementie’
    • Verdiepingstraining ‘Aandacht voor dementie’
    • Kijken in de praktijk
    • Teambijeenkomsten (kleine groepen)
    • Persoonlijke coaching in het werk
    • Gesprekken of telefonische consulten voor analyse van een specifiek probleem.

    Vrijwilligers

    Voor vrijwilligers heb ik een speciale training ontwikkeld. Deze gaat specifiek in op het krijgen van inzicht maar dan voor mensen die niet noodzakelijkerwijs een zorgachtergrond hebben. Het is belangrijk dat zowel de zorgprofessionals als de vrijwilliger in basis dezelfde kennis over dementie hebben. Daardoor kunnen zij elkaar goed aanvullen.

    Overige organisaties

    Ook voor overige organisaties heb ik een training ontwikkeld.
    Bijvoorbeeld mensen die werkzaam zijn in de thuiszorg, voor de adviseurs voor de Wet Zorg en Dwang, casemanagers, psychologen, en dergelijke.

    Een afspraak maken

    Neem via onderstaand formulier contact op of bel met Karin Kuhlmann +31 (0)6 44 572 112.

      Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

      Scroll naar boven